אז החלטתם הפעם להשקיע ולעשות את השיפוץ כמו שצריך בליווי אשת מקצוע, אבל… גם שכבר מחליטים לקחת מעצבת זה כל כך מבלבל, זה עולם תוכן שאנחנו בכלל לא מכירים, איך נדע את ההבדלים ואיך נבחר נכון…?!
אז בואו נתחיל מההתחלה, יש כמה בעלי מקצוע ורגע נפריד בניהם ונבין את מי אנחנו בכלל צריכים:
+אם אתם רוצים לבנות תוספות בנייה או לשנות גדלים ומיקומים של חלונות (כלומר שינוי חזית), אתם צריכים אדריכל או הנדסאי אדריכלות שמורשה להגיש בקשות להיתר למועצה אזורית.
+אם יש נכס קיים שאתם רוצים לשפץ: חדרי רחצה, הזזה של קירות, תכנון מטבח, ריצוף מחדש, תכנון חשמל וכו', אתם צריכים מתכננת ומעצבת פנים שיודעת לעבוד בתכנת שרטוט, שתוציא תכניות אדריכליות שאותם תוכלו להעביר לקבלן לביצוע.
+ אם אתם בונים בית, בין אם בפרוייקט קבלן ואתם צריכים ייצוג מול שינויי דיירים או בנייה פרטית עם אדריכל (יש אדריכלים שיעשו עצמאית את תכנון הפנים בשיתוף פעולה עם הלקוחות ויש שפחות אוהבים את הנישה עם הלקוחות) אז אתם צריכים מתכננת ומעצבת פנים שכמו בתהליך שיפוץ, יודעת לעבוד בתכנת שרטוט, ותוציא תכניות אדריכליות לשינויי דיירים.
+אם אתם מחפשים רק להלביש את הבית, בלי להוריד קירות, בלי להתעסק במערכות חשמל/ אינסטלציה, לא נוגעים במטבח וחדרי רחצה, כן רוצים עזרה בבחירת הגוונים, הריהוט, האווירה וכו', אתם צריכים הום סטייליסטית
איזו הכשרה יש למעצבת פנים?
כמו הרבה מקצועות בארץ, גם למקצוע הזה חסרה רגולציה מסודרת ואני כותבת זאת בכאב אבל כמעט כל אחת יכולה להציג עצמה כמעצבת פנים, בלי הגדרה מסודרת של איזה הכשרה היא צריכה לעבור בשביל להציג עצמה ככזו. ובכל זאת, לעשות סדר, יש לימודי תואר ראשון בעיצוב פנים, לימודים של ארבע שנים במוסדות אקדמאים שבסופם מקבלים תואר B.Des – Bachelor of Design (מוסדות כמו שנקר, מכללה למנהל, HIT חולון ועוד). יש לימודי תעודה שהם לרוב אורכים כשנתיים, לימודים פחות אינטנסיביים מאשר תואר אבל כן מאוד מקיפים. ויש לימודי העשרה של קורסים שאורכים חודשים בודדים כפעם בשבוע והם יתאימו בעיקר למי שירצה לעסוק בהום סטיילינג בעיקר.
אבל, אולי מעבר למה ההכשרה חשוב לבדוק מה הנסיון בפועל, כמה שנים עוסקים בתחום? איזה סוג פרוייקטים היא תכננה?! האם זה תואם את היקף הפרוייקט שאתם מתכננים?!
בשביל לבדוק את הנסיון בפועל אפשר לבקש לשוחח עם לקוחות, לשאול אותם על הפרוייקט המשותף שעשו והליווי שקיבלו. אם אתם מתכננים שיפוץ של חדרי רחצה, שבירת קירות וכו' אז חשוב שזה יתאם את היקף הפרוייקט של הממליצים (ולא לקוחות שמאוד מרוצים אבל עשו יחד פרוייקט הלבשת חדר ילדים, היכולות והידע שנדרשים לשני סוגי הפרוייקטים הם שונים ולכן זה לא ישקף את רמת הידע).
איזה סגנון עיצובי יש למעצבת?
אפשר לחלק את התשובה לשתי קבוצות עיקריות בעייני: אחת, של מעצבות שמתמחות ומתעסקות בסגנון עיצובי מאוד ספציפי, הן לרוב יעלו מיוזמתן את נושא הסגנון בשביל לוודא שזה תואם את סגנון הלקוחות, ואם הוא לא תואם, הן כנראה יעבירו אתכם לקולגה. קבוצה שנייה, מעצבות ורסטיליות שמעצבות במגוון סגנונות ויתאימו את הסגנון העיצובי לטעם האישי של הלקוח. חשוב לציין כי גם מעצבות ורסטיליות יהיו כנראה עם טביעת אצבע יחודית להן, עם מאפיינים שחוזרים על עצמם ושזורים בכלל הפרוייקים שלהן באופן כזה או אחר (בצבעוניות או בחומרים או…) לכן כן מומלץ לראות עבודות ולהבין אם יש זיקה לעבודות שלה. אני ממליצה להסתכל על יותר מפרוייקט אחד ולחפש הרגשה לגבי הפרוייקט יותר מאשר סגנון מדוייק שאתם שואפים. בנוסף זו שאלה ממש לגיטימית לשאול בשיחת היכרות, "יש לך סגנון עיצובי? אם כן, מהו?"
מה הצעת המחיר צריכה לכלול?
בפרוייקט תכנון של שיפוץ/ בנייה יש אבני דרך קבועים שנעבור דרכם, שאנחנו משווים בין הצעות מחיר, כדאי להשוות בין ההצעות ולוודא שהן מכילות את הפרקים הללו:
- תכנון ראשוני שכולל בו שאלון צרכים וסקיצות, אני ממליצה שיכלול גם התייחסות לתקציב ובניית טבלת תקציב.
- תכנון מפורט שכולל סט תכניות (אפשר להשוות בין סוג וכמות התכניות לדוג' 2 פרטי נגרות מול 5 וכו')
- ימי קניות שזה ליווי של המעצבת לספקים
- סטיילינג
- ביקורים באתר במהלך הביצוע (חלק חשוב מאוד בתהליך!!)
אם חלק מהפרקים לא מופיעים בהצעה, רצויי לברר מול המעצבת האם כלול, אם לא, מדוע ובכמה זה ישנה את הצעת המחיר.
יש מעצבות שיכללו גם הדמיות כחלק מהתהליך, חלק יכללו בתכנון הראשוני עם הצגת הסקיצות וחלק בתכנון המפורט (לפעמים גם עם סרטון) זה יהיה עוד תת סעיף בהשוואה, זה לא צריך להיות שיקול של יקום ויפול דבר על פיו.
מה הפרמטר החשוב ביותר בבחירה!!
יחד עם כל המידע וכל הכילים שכתבתי עליהם, השיקול העיקרי בבחירה צריך להיות האינטרקציה הבין אישית! תהליך עם מעצבת הוא מאוד אינטימי ואישי, המעצבת יורדת לרזולוציית מידע הכי פרטי שלכם כמו מי מתעורר יותר בלילה לשירותים, מה הרגלים של כל אחד מבני הבית, מה הם נקודות התורפה של כל אחד מכם ועוד ועוד. חשוב לבחור במעצבת שאתם מרגישים איתה בנוח, שיש שיח טוב, ששני בני הזוג מרגישים בטחון באשת המקצוע. תהליך הליווי עם מעצבת זו מערכת יחסים לכל דבר, תעשו איתה תיאום ציפיות, במהלך התהליך תציפו דברים שמפריעים לכם, תשתפו אותה אם משהו אכזב אתכם או יש לכם בקשה מיוחדת. במעמד הבחירה, תקשיבו לתחושת הבטן שלכם, ושיהיה הרבה בהצלחה!
טיפים נוספים כבונוס:
+במידה ויש פערים גדולים בין אחת לשנייה במחיר או באחד הפרמטרים בהצעה ההמלצה לרוב ללכת על האמצע (לדוג' אם בהצעה אחת כלול יום קניות אחד ובהצעה אחרת 10 ימי קניות אז כדאי למצוא הצעה עם הממוצע, כ-5 ימים)
+ממליצה להפגש פיזית עם המעצבת, לא להסתפק רק בהצעת מחיר, לבדוק את הכימיה בניכם.
+בפגישה עם המעצבת תבדקו את יכולת המנהיגות וההובלה שלה, תבחנו את זה לפי השאלות שהיא שואלת אתכם וגם לפי התשובות שלה לשאלות שלכם (האם היא החלטית, אם היא מרגישה בטוחה בתהליך וכו')
+לשאול את המעצבת: "על מה יכול להיות תוספת במחיר?"
+המלצות מלקוחות, כתבתי על זה, אבל לדעת שעצם היכולת להפנות ללקוחות מהעבר להמלצה מעיד על קשר שנשמר איתם, כלומר סיום תהליך ליווי עם לקוח שהוא מרוצה, זה מידע בעל ערך.
+בפודקאסט שלי 'בדרך הביתה' פרק 9 בו ראיינתי את קרן אור ארזי בדיוק על הנושא הזה, שאני ממליצה בחום להאזין לפרק (להאזנה לחצו כאן)