לאחרונה הרבה נשים שפונות אלי מספרות לי שהבעל מתנגד לליווי מעצבת, הוא אומר שאת הבית שלנו עיצבתי ממש יפה ונראה לו מיותר שעכשיו מישהי אחרת תבחר לנו את הוילון במקומי.
אני מסבירה להן על התהליך אבל מחדדת שהליווי שלי הוא בעיקר תכנוני, בחינה של פונקציות שונות וחלוקת החלל בהתאמה שיהיה בית שקודם כל משרת את המשפחה מבחינה פונקציונלית נכונה ונוחה. הרבה לפני הצבע של הוילון…
ואז נשאלת השאלה- רגע, אז את לא בוחרת וילון?
בואו נעשה סדר בין המקצועות והתמחויות השונות:
- הום סטיילינג, העבודה הזו מתחילה שיש בית עומד וצריך רק להלביש אותו. כלומר לבחור צבעים לקירות, לבחור ריהוט, טקסטיל וכו'. העבודה של הום סטייליסטית לרוב לא תכלול שרטוטים אדריכליים, אלא, תתרכז בלוחות השראה, צבעוניות וחומריות של הבית.
- מתכננת ומעצבת פנים, יש פה דגש עם התכנון (!). מתכננת את החלל בפנים, אחראית על החלוקה שלו ועל נקודות הקצה של המערכות השונות (חשמל, אינסטלציה וכו'). היא בהכרח תוציא סט תכניות (אפשר לקרוא בהרחבה על סט התכניות בבלוג שפרסמתי למה צריך תכניות אדריכליות ) היא לא תאשר איזה קירות אפשר או אסור לשבור אבל היא תתייעץ על כך עם קונסטרוקטור, וזה יבוא לידי ביטוי בתכנית שלה. היא לא תתכנן את התפצלויות הפאזות בארון חשמל, אבל היא תגדיר מיקום מדויק של כל נקודה ונקודה, ותאפיין איזה מכשיר חשמלי הנקודה צריכה לשרת, הכל יבוא לידי ביטוי בתכנית אדריכלית שתועבר לחשמלאי. וכן הלאה.
- הנדסאי אדריכלות, בסמכותו להגיש תכניות להיתר. אם רוצים להגדיל או להקטין חלונות או לשנות מיקומי דלתות (בשפה המקצועית שינוי חזית), הוא יוכל להגיש זאת למועצה לאישור. אם רוצים להוסיף בנייה או אפילו בנייה חדשה לחלוטין, יש חובה להגיש סט תכניות ומסמכים באופן מסודר, וזה בסמכות ההנדסאי כאשר מדובר במבנה עד ארבע קומות. (מתכנן ומעצב פנים לא מוסמך להגיש תכניות להיתרים).
- אדריכל, רשאי לעשות את כל מה שהנדסאי אדריכלות יכול לעשות, אבל ללא ההגבלה של ארבעה מפלסים, כלומר יש באפשרותו לתכנן גם בניינים רבי קומות.
כיום אין רגולציה מסודרת שמגדירה את המקצוע והמעמד של מתכנני ומעצבי הפנים, ולכן יש גם הום סטיילריות שיציגו עצמן כמעצבות. חשוב בתחילת התהליך לעשות יישור קו בין הציפייה של הלקוחות למול הידע והכלים של בעלת המקצוע. חשוב להבין האם יש ברשות בעלת המקצוע הידע והנסיון בשרטוט תכניות שמתאימות להיקף העבודה אותה מצפים לקבל.
יהיו אדריכלים שיתעסקו גם בתכנון פנים ויהיו שיעשו גם הום-סטיילינג, וזה נכון גם לגבי מעצבות, אך לא כולן, לכן חשוב לעשות תיאום צפיות בהתחלה.
עד כאן הסברתי על בעלי המקצוע שהם מתמחים בתכנון, אבל מה עם קבלנים?
לא פעם אני שומעת מלקוחות שהם מתכוונים לשאול את הקבלן מה לעשות בשיפוץ, או תולים בקבלן תקווה שיכוון אותם איזה וכמה חומרי גמר לרכוש… האמת שיש לי הערכה גדולה מאוד כלפי קבלנים, אני יודעת מנסיון אישי שקבלנים יכולים להרוס בביצוע פרוייקט טוב, ומאידך להפוך פרויקט בינוני להצגה. אני מכבדת ואוהבת מאוד את השטח, אבל (!!!!!) קבלן הוא איש ביצוע ולא איש תכנון! קבלן טוב יבצע טוב את מה שנבקש ממנו, אבל הוא לא יתכנן. ויש מספר סיבות לכך: השיקולים של קבלן לרוב יהיו פונקציונליים בהיבט הטכני של הבנייה ( לדוג'- מחבר אינסטלציה קצר ביותר, כמות נפל הקטנה ביותר וכו'). הנקודת זמן שהקבלן נמצא בה לא תאפשר לו גמישות היות וחלק מהדברים כבר מבוצעים בשטח (לדוג' לאחר בניית נישה במקלחת, מידות הנישה כבר קבועות והאריחים שמחפים את הנישה יצטרכו להתאים כמה שאפשר אליה גם אם יצריכו חיתוכים, לעומת זאת אם נתכנן את הנישה לפני הביצוע יתכן כי דווקא האריחים יכתיבו לנו את מידות הבנייה של הנישה). סיבה נוספת היא שבשטח יהיה קשה להבין השלכות של הביצוע בכל האספקטים (לדוגמא אם הקבלן מתחיל לרצף בסלון והריצוף המשכי בכל הבית, יהיה לו קשה לחשב חיתוכים ושאריות בכל חדרי השינה, לעומת זאת אם נעשה זאת מול שרטוט יהיה קל יותר להבין השלכות ולהחליט החלטות מושכלות בנידון).
ובכל זאת, יש לפעמים משהו מרתיע בלקחת מעצבת, מי מכם זוכר את המערכון על כך בסדרה רמזור (של אדיר מילר), שם ברגע שנכנסה המעצבת לתמונה רואים את הקופה רושמת עוד ועוד ועוד הוצאות… זה מפחיד גם שהמעצבת תמשוך את הקו העיצובי למה שהיא אוהבת וגם שתגרום להוציא הרבה יותר כסף.
אז האמת, שמערכת יחסים עם מעצבת זו מערכת יחסים לכל דבר, חשוב לפני התהליך המשותף לדבר על הדברים שמפחידים וגם תוך כדי להציף רגשות או מחשבות. אם יש משהו בהתנהלות שלא היה לכם נוח בה חשוב להגיד ולשמור על תקשורת משותפת. אני יכולה להעיד על עצמי כי ניהול תקציב ע"י טבלה משותפת היא חלק אינטגרלי וחשוב בתהליך. בלי הגדרת תקציב ברורה, קשה לי מאוד להתכנס לתכנון שיהיה נכון עבורכם. הטבלה הופכת לכלי תכנוני שעוזר לנו להחליט החלטות במהלך הפרוייקט, ובשורה התחתונה שומר עליכם כי הוא משקף לכם לאורך כל התהליך מה מצבכם (כמה הוצאתם עד כה, כמה שיערתם שהדברים יעלו לכם ואם יש חריגה באיזה סכום מדובר ואם ניתן לקזז זאת מהוצאה אחרת). לגבי סגנון העיצובי, יש מעצבות שמעצבות בסגנון ספציפי אחד ויש מעצבות ורסטיליות שיתאימו את סגנון הבית לסגנון/בקשת הלקוחות, גם על זה חשוב לשאול ולבדוק לפני תחילת העבודה המשותפת. אם מרגישים במהלך התהליך פערים עיצוביים, אז כמו שכתבתי בתחילת הפסקה- זו מערכת יחסים וחשוב להציף ולדבר על דברים שמפריעים בשביל להמשיך ולעבוד יחד. התקשורת פה חשובה מאוד.
אם אתם שואלים אותי אבל באמת למה לקחת שירותים של מעצבת? כי יש לנו ראייה כוללת שקשורה בתשתיות, בחלוקת חלל ובאנשים ואנחנו היחידות במהלך הפרוייקט שנוכל לראות בפריזמה רחבה את האינטגרציה בין כל התחומים האלה יחד, ולעזור לכם לתכנן בית שיהיה הכי מדוייק לצרכים שלכם.
אם אתם רוצים לשמוע את הדברים ולהעמיק בהם יותר, יש לי פרק פודקאסט שהקלטתי עם קולגה אהובה במיוחד, מתכננת ומעצבת פנים יובל טסלר על למה לקחת מעצבת. מוזמנים להאזין ולכתוב לי אם הבלוג והפרק עזרו לכם.