"אני רוצה רק את הייעוץ, ליווי לחנויות וביקורים באתר, בלי סט תכניות" זה מה שביקשה ממני לקוחה פוטנציאלית אחרי שקיבלה ממני את הצעת המחיר
אחרי שיחה קצרה הבנתי שהיא לא מבינה את המשמעות של סט תכניות, הסברתי לה שזה הכלי התכנוני שלי,
זה כמו להגיד למפתח תוכנה לכתוב לי קוד בלי מחשב. זה ממש הכלי שבעזרתי אני מתכננת ומעבירה לקבלן בצורה המדוייקת ביותר את העבודה.
אז הפוסט הזה בבלוג מוקדש כולו לתכניות אדריכליות, אפרט כל תכנית למה היא מיועדת ובמה היא עוזרת לנו.
תכנית הריסה
תכנית זו תצא רק בסיטואציה של שיפוץ נכס קיים (בבנייה חדשה לרוב לא יהיה בה צורך, לעיתים מחלקת שינויי דיירים בפרויקט קבלן כן תדרוש תכנית כזו שמבוססת על התכנית אותה מציע הקבלן)
מה יופיע בתכנית?
זו תהיה תכנית של הדירה במצבה הקיים ובה מסומן כל דבר שמיועד לפירוק או הריסה, דברים להריסה בדר"כ יסומנו בצבע צהוב.
לדוג' אם מתכננים התקנה של פרקט, תופיע הערה של פירוק פאנלים ויישור הקיר כהכנה לפרקט. אם יש קירות לשבירה כמובן יופיעו המידות, כמה לשבור, למה צריך לשים לב. כל פירוק שיש לעשות גם כן יופיע כמו מטבח, חדרי רחצה, דלתות וכו'…
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
התכנית תהיה חלק מסט התכניות שנביא לקבלן לצורך הצעת מחיר
למה זה חשוב?
בתכנית מאוגדים כל עבודות ההריסה עם הערות חשובות, בתחילת הביצוע נעבור עם הקבלן והתכנית ונסמן כל קיר שמיועד להריסה או עבודת פירוק אחרת.
תכנית בנייה
מה יופיע בתכנית?
תכנית של הדירה לאחר שלב ההריסה ובנוסף כל הקירות שאמורים להיבנות. בדר"כ קירות לבנייה יסומנו בצבע אדום, לעיתים יהיה הבדל בצבעים לפי החומר מהם נבנה, לדוג' קיר מבלוקים בצבע מסויים וקיר גבס בצבע אחר. בתכנית גם יופיעו כל ההערות שקשורות בבנייה: מידות, גבהים, פרטים מיוחדעם נוספים שיש לשים אליהם לב.
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
גם תכנית זו היא חלק מסט התכניות שנביא לקבלן בשלב המכרז קבלנים. בשטח נצטרך את התכנית הזו לאחר שלב ההריסה.
למה זה חשוב?
בתכנית מאוגדים כל עבודות הבנייה החדשה עם הערות חשובות, שקבלן מתחיל את עבודות הבנייה, נעבור איתו יחד עם התכנית, הוא ימקם שורת בלוקים ראשונה שמסמנת את מיקום הקיר, נעשה בדיקה של התאמת השטח לתכנון ולאחר אישור מיקומי הקיר הוא ימשיך בבנייה.
תכנית העמדת חשמל ותאורה
מה יופיע בתכנית?
תכנית כללית, העמדת הריהוט בקו אפור/שחור דק ואת כל נקודות החשמל, התאורה והמתגים עם האינפורמציה לגבי כל נקודה כלומר מה הסיווג שלה (אם זה שקע רגיל או כפול או מוגן מים אם זה נקודת תקשורת וכו'), ואיפה היא ממוקמת כלומר יהיה מצויין קו מידה וגם הגובה שלה על הקיר. אם מדובר בשיפוץ לרוב תהיה אבחנה בצבעוניות שונה בין נקודות קיימות ונשארות, נקודות לביטול, נקודות להזזה ונקודות חדשות. באזורים מורכבים כמו מטבח נציין גם שימוש של הנקודות- אם למקרר שמחובר קבוע או תנור שעובד לפרקים אבל צריך הרבה כוח וכד', אינפורמציה זו תעזור לחשמלאי שיחווט ויחבר את נקודות הקצה ללוח חשמל.
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
חשמל יהיה אחד הפרקים היקרים בתהליך השיפוץ מול הקבלן לכן אני ממליצה בחום כי התכנית תהיה מוכנה לקבלן כבר בשלב המכרז והצעת המחיר שלו תתייחס להיקף עבודות החשמל המתוכננות.
למה זה חשוב?
בכמה דירות ראיתם חוטי חשמל מטיילים בהיקף החדר כי במקום שתלו טלויזיה אין הכנה?! או במקום של שולחן העבודה אין מספיק שקעים?! כמה פעמים ראיתם מפצלים כי לא היו מספיק נקודות?! מתגים שהארון שתכננו מסתירים גישה אליהם או אפילו הדלת מסתירה וצריך לסגור או לפתוח את הדלת בשביל לכבות או להדליק את האור ועוד ועוד… יהיה הקשר ישיר בין תכנון חשמל טוב לבין איכות החיים שלנו, גם מבחינה אסטתית וגם מבחינה פונקציונלית. חשוב לעבור על כל נקודת חשמל ולבחון אותה לפני תחילת השיפוץ.
תכנית העמדת מים וסניטריה
מה יופיע בתכנית?
תכנית של הדירה וכל נקודות האינסטלציה. כל נקודה יהיה עליה פירוט האם מדובר בברז מהקיר שלצידו יש אינטרפוץ או ברז פרח מהכיור, בנוסף כל נקודה תקבל מידה- מידת רוחב וגם גובה.
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
את התכנית נשרטט לאחר רכישת כלל הכלים הסניטריים, ונביא לקבלן בשלב מכרז הקבלנים
למה זה חשוב?
חדרי רחצה הם לרוב חדרים קטנים, בחינה של מיקום כל נקודת אינסטלציה יכולה להיות קריטית בהתנהלות בחדר הרחצה מבחינת נוחות משתמש וגם מבחינה בטיחותית
תכנית ריצוף
מה יופיע בתכנית?
תכנית של הדירה מרוצפת, בכל אזור יהיה כתוב את סוג האריח לדוג': אריחים בלנק סטון בגודל 100X100 בגוון לבן' , ובכל אזור יהיה מצויין לרצץ מאיפה הוא מתחיל לרצץ ומה יהיה כיוון (ולפעמים גם דוגמת הריצוף לדוג' פישבון)
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
התכנית תשורטט לאחר הזמנת אריחי הריצוף, כל אריח בעל מידה שונה וגם אם מחליטים עקרונית שנרצף באריחים שהם מטר על מטר, בחנות נגלה שיש אריחים במידה 98X98 ויש במידה 102X102 וכו', וכולם באותה קטגורייה של מטר על מטר. בנוסף לכך, יש פער בין החלטות עקרוניות שניקח לבין מוצרים שנבחר בפועל- בגלל מגוון סיבות, בניהם: מחיר, עיצוב, זמינות וכו'… לכן הכי נכון להכין תכנית אחרי שמזמינים את האריחים. בפועל כשהרצף יתחיל את עבודתו, נפגש איתו באתר, נעבור יחד על האריחים שהתקבלו מהספק שהזמנו ונעבור איתו יחד על התכנית במקביל למתן דגשים שחשוב לשים אליהם לב.
למה זה חשוב?
לרצף בשטח, מקצועי ככל שיהיה אין יכולת אמיתית לחשב את ההשלכות של שאריות הריצוף בכל וריאציה של תחילת ריצוף. לפעמים מדובר בשטחים גדולים ומעוקלים שהדרך הנכונה לבחון זאת היא רק בתכנית ריצוף. בנוסף לרצף לפעמים תהיה עדיפות מסויימת שקשורה לאופן ומהלך עבודה קל או נוח יותר, לא תמיד האינטרס שלו יהיה זהה לשל הלקוחות, לא תמיד האסטטיקה תהיה בראש מעייניו. לכן חשוב לבדוק מראש ולהבין איפה הכי נכון להתחיל את פרישת הריצוף
פרישת קירות
(כן עם ש' ולא ס', בדקתי את הנושא באקדמיה ללשון 😉 כמו לפרוש כנפיים ולא כמו לפרוס פרוסת לחם)
מה יופיע בתכנית?
כל קירות חדר הרחצה, בדר"כ ליד הקירות תופיע התכנית עם שושנה קטנה שמסמנת איזה קיר יקרא באיזה אות/מספר, במקביל כל קיר בחדר הרחצה יקבל מספור- קיר א', קיר ב' וכו'… על כל קיר יהיה רשום איזה אריח יחפה אותו (ממש כמו בתכנית ריצוף), היכן יהיה תחילת החיפוי, אם יש מידות שצריך לשים אליהם לב כמו לדוג' מרכז האריח כמרכז האסלה או לחילופין קצה תחום מקלחון יהיה קצה תחילת חיפוי. כל הערה שקשורה בחיפויי החדר ונקודות לתשומת ליבו של הרצף יהיו מצויינים התכנית.
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
כמו תכנית הריצוף, תכנית זו תשורטט לאחר הזמנת האריחים בפועל, ונעבור עם הרצף של הפרישות יחד ונסב את תשומת ליבו לכל הערה שיש לשים אליה לב בשטח.
אני ממליצה לנהשתדלת לבצע לפחות את הזמנת האריחים לפני סגירה עם קבלן ובמפרט הכמויות כבר לציין את גודל האריחים שנבחרו ואם יש צורת הנחת חיפויי מיוחדת. עבודת חיפויי של אריחים קטנים במיוחד או גדולים המיוחד לעיתים תעלה יותר מעבודת חיפויי אריחים בגודל סטנדרטי. כך גם לגבי צורת ההנחה, אם מדובר באופן חיפוי מורכב כגון פישבון שמצריך גם יותר חיתוכים וגם יותר תשומת לב לאופן החיפויי, בדר"כ זה גם יעלה יותר מהנחת חיפויי סטנדרטית.
למה זה חשוב?
כמו בתכנית ריצוף גם כאן, יכולת החישוב של הרצף איך האריח ויותר מזה החיבור בין האריחים יראה בכל מקום היא מורכבת, לפעמים על אותו קיר יהיה גם אסלה, גם כיור וגם מקלחון, ואם נתייחס למיקום אידיאלי של אחד מהאלמנטים המשמעות תהיה לא טובה בשאר האלמנטים, לכן הערך בתכנון מראש ע"י שרטוט ובחינת כלל המקומות ונחיתוכים היא יקרה מפז.
כמובן שיש גם שיקולי נוחות של הרצף בשטח ולפעמים הוא יעדיף לחפות את הקירות בדרך הכי נוחה לו ולא בהכרח עם התוצאה הכי טובה.
תכנית מיזוג אויר
מה יופיע בתכנית?
תכנית של הדירה, סיווג של סוג יחידת המיזוג (אם מדובר במיקום יחידת מיזוג עילי או מרכזי או מיני מרכזי וכו'), אם קיימת הנמכת תקרה בעקבות זאת אז מה גבולות תחום ההנמכה וחשוב לא פחות מה גובה ההנמכה. יהיה סיווג של אביזרי קצה כמו סלוט או תריס, מה האורך ומה הצבע של האביזר.
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
תכנית המיזוג עוזרת לסיכרון בין יועץ המיזוג לבין הקבלן המבצע. לכל יחידה דרוש הכנת חשמל, הכנת ניקוז, לעיתים גם הנמכת גבס וכו'. ממליצה שתכנית זו תהיה לכל המאוחר בשלב תחילת הבנייה
למה זה חשוב?
כפי שציינתי התכנית היא אצמעי מצויין לסכרן בין בעלי המקצוע בדרישות ובהכנות, זה חשוב במיוחד שמתעוררות בעיות בשטח והתכנית היא הגושפנקה למה שביקש יועץ המיזוג והשוואה למה בוצע ע"י הקבלן
תכנית נגרות (כללי וגם מטבח)
מה יופיע בתכנית?
פריט הנגרות המדובר, יופיע החזית שלו שהוא סגור עם ציון איזה פתיחה רצוייה (מגירה/ דלת/ קלפה וכו'), תופיע החזית ללא החזיתות וכך נראה את החלוקה הפנימית של הארון (כמה מדפים, איזה מרחקים וכד'), תכנית של הפריט ומה בסביבתו, לפעמים בנגרות צריך לראות את סביבת הפריט כי יש אלמנטים שישפיעו על הנגרות, כמו לדוג' דלת הזזה, לרוב היא בולטת מעבר לתחום הקיר והנגר צריך לקחת בחשבון את המרחק לטובת זה. יופיע גם חומר הגמר של הפריט, לדוגמא: פורמייקה, פורניר, צביעה וכו'. וכמובן יופיעו מידות והערות עקרוניות חשובות.
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
אם מדובר בנגרות מטבח נצטרך זאת בשלב מוקדם בתהליך מכמה סיבות:
- התכנון ישפיע על מערכות אחרות כמו חשמל, אינסטלציה ותאורה
- לוקח זמן לייצר מטבח ונרצה לקדם ככל האפשר את תהליך הייצור שלו, שכן רק לאחר התקנת המטבח ימדדו את שטח השיש, התקנת השיש תהיה כ-10 ימי עבודה לאחר מדידה ואחרי התקנת השיש נתקין את החיפויי
אם מדובר הפרטי נגרות אחרים, לרוב לא יהיה לכך משמעות בעבודת קבלן וניתן יהיה להשלים נגרויות בשלב מתקדם יותר בתהליך
תכנית אלומניום
מה יופיע בתכנית?
כל פריט אלומניום יקבל התייחסות בתכנית (חלון או דלת) יופיעו מידות הפריט, סוג פתיחה, סוג הפרופיל והצהע
באיזה שלב נצטרך את התכנית?
בשלב תחילת תהליך הבנייה, גם בשביל שהקבלן יעשה את ההכנות המדוייקות וגם בשביל להאיץ תהליך מדידת הפתחים, היות שזמן ייצור של אלומניום הוא לא מבוטל
למה זה חשוב?
עלות עבודת האלומניום גבוהה ובשביל תכנון טוב והשוואת מחירים נכונה יש צורך בתכנון אלומניום מדוייק